Közlemény: A Hitelesmozgalom nyílt levele a Pénzügyi biztoshoz

Szerkesztett formában az alábbiakban közzétesszük Szabó József devizaadós jogvédő nyílt levelét, (a Hitelesmozgalom 17 pontját) melyet a Hitelesmozgalom nevében Doubravszky Görgy pénzügyi biztos számára írt és tett közzé a Hitelesmozgalom weboldalán valamint megküldött Szerkesztőségünknek is.

Tisztelt Doubravszky úr! Tisztelt PJB Hivatal!

Üdvözöljük a Pénzügyi Jogok Biztosa hivatal létrehozását. Több éves tapasztalatunk, hogy a meglévő állami hivatalok és hatóságok, a PSZÁF, a GVH, az Ügyészség nem tudtak mit kezdeni a megtévesztően és félrevezetően „devizahitelezésnek” elkeresztelt deviza elszámolású forintkölcsönökkel (DEFK) Visszatekintve az elmúlt évek eseményeire, sok minden érthetetlen számunkra. Talán ez az új Hivatal segít tisztábban látnunk és talán képes lesz valódi megoldás felé vezetni a bankokat, a hatóságokat és a törvényhozókat.

1.) Számunkra érthetetlen módon nem folytatta az Ügyészség a munkáját, annak ellenére, hogy a Partiscum per kapcsán, mint felperes, jogerősen pert nyert az Ügyészség.

2.) Érthetetlen számunkra, hogy a sokat idézett kormányzati bejelentést, „megtévesztettek és becsaptak egymillió embert” nem követte semmilyen vizsgálat, sem a PSZÁF-nál, sem az Ügyészségnél.

3.) Érthetetlen az a kormányzati kommunikáció, mely szerint ki vannak mentve a devizahitelesek, így nincs a kormánynak több teendője:

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/a-kimentett-devizahitelesek-kozlemenye---2012.09.03..html

4.) Érthetetlen, hogy a Parlamentben egyszer szóba állnak velünk, majd máskor nem. Annak ellenére sem, hogy a megbeszélésünk, a konzultációnk folytatásáról szavazásról döntöttek:

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/nyilt-level-dr.-papcsak-ferenc-deviza-hitelezessel-foglalkozo-albizottsag-elnokehez-.html

5.) Közismert, hogy hazánkban éveken keresztül nem volt megfelelő a pénzintézetek ellenőrzése, szabályozása. Az adósságukkal küszködő „megtévesztett és becsapott” adósoknak egyedül a bíróság maradt, hogy meglévő tisztességtelen, rájuk nézve egyoldalúan káros szerződéseken változtassanak. Érthetetlen, hogy a perilleték mentesség érdekében tett javaslatunkat elutasították:

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/a-kimentett-devizahitelesek-kozlemenye---2012.09.03..html

6.) A perlés lehetőségét azonban nem csak nem könnyítették, hanem jogszabály módosításokkal nehezebbé tették:

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-az-alapveto-jogok-biztosanak.html

7.) Azok a problémák melyekkel most találkozunk, már ismertek voltak 6-8 évvel ezelőtt is. Ezeket összefoglaltuk a Kúriának írt levelünkben (mellékelve)

8.) Eddig már két jogerős ítélet született, mely elmarasztalja a legnagyobb hazai bankot. Érthetetlen, hogy sem Hivatal, sem Hatóság nem érezte feladatának, hogy vizsgálatot indítson, általános-e a pénzintézetek körében ez a gyakorlat?

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/otp-es-az-arfolyam-res---ket-jogeros-itelet.html

9.) Az is érthetetlen, hogy a pénzintézetek miért nem tesznek semmit az általuk okozott kár enyhítése céljából. Több lehetőségük lett volna, hogy elegánsan kihátráljanak a tisztességtelen szerződésekből. Ezt a véleményünket írásban közöltük a Bankszövetséggel, nem méltattak válaszra.

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-a-bankszovetseg-vezeto-jogtanacsosanak.html

10.) Érthetetlen, hogy miért nem alakult parlamenti vizsgálat, mely nem a politikai felelősséggel, hanem a szerződésekkel foglalkozott volna. Sokkal előrébb tartanánk, ha elfogadják előterjesztésünk:

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/parlamenti-vizsgalat-kezdemenyezese-a--deviza-hitelesek-erdekeben.html

11.) Próbáltuk felhívni a problémára a Köztársasági Elnök figyelmét is. Érthetetlen, hogy több százezer magyar állampolgár sorsa a Hivatala számára nem fontos, sablonos elutasító választ küldtek.

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/level-ader-janos-koztarsasagi-elnok-urnak-2012-06-12.html

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/vizsgalatok/a-koztarsasagi-elnoki-hivatal-valasza-2012.07.02..html

12.) A természeti törvények és a jogi törvények közti viszony meghatározott. A jogi törvények nem írhatják felül a természeti törvényeket. Világossá kell tenni, hogy bíróság, hatóság nem hozhat olyan törvényt, szabályt mely ellentmond a természeti törvényeknek. Véleményünk szerint a bank sem hozhat létre olyan szerződési pontokat, melyek ellentmondanak a természeti törvényeknek.

Nem lehet egyszerre egy év 360 nap és 365 nap is, mert ez jókora hasznot hoz a banknak. Nem lehet egy egyedi szerződés egyszerre devizahitel is és forintkölcsön deviza elszámolással is (DEFK).

Az hogy mi a különbség az árfolyamrés és az árfolyamváltozás között nem jogi kérdés. Ez ma már az általános műveltség része. Gyakran értetlenkedünk a tárgyaló termekben, amikor halljuk, hogy a bíróság nincs tisztában a két fogalom jelentésével és a kettő közti különbséggel. Keveri a bíróság a két fogalmat, mert a bankok által felbérelt ügyvédek szándékosan félrevezetik a bíróságot. Először félrevezették hazánk lakosságát, majd később a politikusokat, most pedig a bíróságokat. Mindezt tehetik minden következmény nélkül

13.) Kértük a Kúria elnökét, határozza meg a jövő év feladatának a DEFK témakörét.

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/level-a-kuria-elnokenek.html

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/hiteles-mozgalom-a-kuria-konferenciajan--5.-resz-.html

Kérjük Önt, karolja fel ezt a kezdeményezésünket.

14.) Már közel két éve kezdeményeztük alapos vizsgálat elvégzését, sajnos ez a mai napig nem valósult meg. Még most sincs azonban későn. A már öngyilkosok életét nem tudjuk megmenteni, de gyors és határozott vizsgálattal életeket menthetünk meg.

15.) Sajnos a lakosság eladósításakor nem hozták létre a pénzügyi fogyasztóvédelmet. A bankok ellenőrzés és felügyelet nélkül helyezhettek ki 6.000 milliárd Ft kölcsönt nagyon rövid idő alatt. A pontos adatokat tartalmazza a 1,5 éve készült összeállításunk.

http://www.youtube.com/watch?v=lA-r1fgqRNk

Reméljük az eddigiek és a hivatkozott anyagok alkalmasak általános érvényű tanulságok levonására. Kérjük az állami szervek és a döntéshozók számára készülő ajánlásokban foglalja bele észrevételeinket

16.) Kérjük támogassa és segítse a jogérvényesítő lehetőségeinket, kezdeményezze a számunkra hátrányos jogszabályváltozások eltörlését és az illetékmentes perlés lehetőségét.

17.) Kezdeményeztük az elsétálási jog bevezetését. Kérjük, támogassa ezt a kezdeményezést is.

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/rendezveny/tiszta-lappal-torteno-kezdes---elsetalasi-jog.html

http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/rendezveny/2011-ben-terv-volt-az-elsetalasi-jog--.html

A kevésbé általános, szakmai észrevételeinket a létrehozott „ötletkosárba” fogjuk elhelyezni

Sok erőt kívánunk ehhez a hihetetlenül hatalmas feladathoz. Emberek élete múlik az Ön és munkatársainak az elhivatottságán. Sajnos nagyon sok időt elfecséreltünk, nagyon sokan már áldozatul estek, az életükkel fizettek.

 

Üdvözlettel:

Szabó József

a Hiteles Mozgalom egyik alapítója

20-9642-639

ui: Tisztelt Illisz úr!

Kérem továbbítsa ezt a levelet Doubravszky úrnak, az Ő e-mail címét, illetve a PJB Hivatal címét nem ismerjük.